mircx international
Navigare
Scripts
Bots
Comenzi x
Despre mIRC
Forum

Newsletter

Adresa ta de email:

Informatii:
text

Cauta cu google:

Ce este IRC-ul ?
IRC inseamna "Internet Relay Chat". A fost codat prima oara de Jarkko Oikarinen in 1988. Desi a fost infiintat in Finlanda, a fost folosit in aproape toate tarile din lume. IRC este un sistem "multi-user" pentru chat, unde oamenii se intalnesc pe Canale (camere, locuri virtuale, de obicei cu un topic anume de discutie) pentru a vorbi in grup sau privat. Nu este nici o restrictie a numarului oamenilor care pot participa intr-o anumita discutie, sau numarul de canale care pot fi infiintate pe IRC. (Puteti citi despre cum a fost infiintat IRC-ul in engleza aici : Fiole de par pt cresterea parului | Partea 2 )
Cum se configureaza IRC-ul ?

Fiind un user, tu folosesti un program "client" care se conecteaza la un server dintr-o retea de IRC. Toate servere sunt conectate intre ele si trimit mesajele de la user la user prin toata reteaua IRC. Un server poate fi conectat la multe alte servere cu sute de clienti. Exista numeroase retele IRC. Cele mari sunt EFnet (Eris Free net) , IRCnet, Undernet si Dalnet care de obicei pot avea peste 40 000 de useri in orice moment. Multe altele sunt mai putin populate dar de obicei pot oferi mai multa stabilitate.
Ce face un client IRC ? Care este scopul unui server ?
Un client IRC citeste comenzile si textele pe care le dai si le filtreaza pentru anumite actuni, iar daca este necesar, le trimite direct serverului tau de IRC. Un server de IRC poate avea multi alti clienti. Serverul pastreaza informatiile despre canale si oameni de pe IRC, precum si altele, si de asemenea e responsabil pentru a transmite mesajele tale la alti useri. Reteaua de IRC este practic formata dintr-o multime de servere care sunt conectate intre ele.
Cum ma conectez la IRC ?
In primul rand, trebuie sa fii sigur ca programul client este bine instalat. Daca nu ai unul si esti in retea, intreaba admin-ul ei, iar daca esti pe un computer individual cu conexiune la internet trebuie sa ti-l procuri si sa ti-l instalezi singur.
Unde gasesc un client IRC ?

Clientele IRC faimoase sunt : mIRC, Virc and Pirch.
mIRC ( http://www.mirc.co.uk )
PIRCH98 ( http://www.pirchat.com/ )
Visual IRC '97 ( http://www.megalith.co.uk/virc/ )
OrbitIRC ( http://www.orbitirc.com/ )
TurboIRC ( http://members.xoom.com/TurboIRC/ )
LeafChat ( http://www.leafdigital.com/Software/leafChat/ )
Fahrenheit Carrera ( http://www.sofasitters.com/ )

Alte programe de IRC pe care le-ai putea folosi :
wsIRC ( - )
IRC Gold ( http://users.erols.com/smerchant/index.html )
XiRCON ( http://www.xircon.com/ )
Internet Tele Cafe ( http://www.telecafe.com/telecafe/ )
Masquerade ( http://www.hijinx.com.au/ )

De asemenea unele programe de IRC admit un limbaj intern, astfel aparand diferite scripturi: eXistenZ ( http://www.khaos.as.ro )
Ce altceva imi mai trebuie inainte de a instala un client IRC ?
Pe langa Windows, trebuie sa ai WINSOCK bine instalat. Daca poti sa surfezi pe web sau sa folosesti FTP-ul, E-mail-ul sau alte programe de Internet deja prin Windows, poti sa fii sigur ca ai winsock instalat si functional. In acest caz, orice program de IRC iti va merge perfect. Daca nu ai un winsock bine instalat ar trebui sa-ti instalezi unul intai. Majoritatea celor care folosesc Windows 3.1x folosesc pachetul Trumpet Winsock. Cei care folosesc Windows 95/98/2000/NT pot folosi modulul Dial-Up Networking care este inclus in versiunea lor.
Cum instalez unul din clientele IRC de mai sus ?
Majoritatea programelor de pe Internet sunt intr-o forma compresata. Programele mai importante se auto-dezarhiveaza si au formatul .exe care instaleaza singur programul. mIRC este un asemenea exemplu, facand totul automat. Trebuie doar sa rulezi fisierul pe care l-ai download si e gata!
Uneori trebuie intai sa dezarhivezi fisierul pentru a putea rula programul din el. Cel mai bun dezarhivator este WinZip si poate fi gasit la http://www.winzip.com/. Odata dezarhivat, punerea in functiune a programului dureaza atit cat dureaza instalarea, adica doar prin rularea executabilului si salvarea fisierelor intr-un anumit director. Dupa instalare, poate vei avea nevoie sa specifici unele informatii personale inainte de a te putea conecta la un server de IRC. Pentru ajutor detaliat citeste fisierele Help din program (de obicei cu extensii .hlp sau in formate readme.txt). Unele cliente IRC, precum mIRC, au propriul lor FAQ (Intrebari Frecvente) care iti pot asigura instructiuni cu multe detalii. Citirea FAQ-urilor este recomandata.

Cum imi configurez clientul de IRC ?
Nu fiti coplesiti de enormele optiuni oferite de clientii IRC. Doar completand principalele optiuni iti va da posibilitatea sa intri pe IRC. Intai trebuie sa selectezi un server. Daca alegerea serverelor si a porturilor ti se pare o provocare, atunci sari peste ele, pentru ca voi explica mai jos ce trebuie sa faci. La "Real Name" (Numele adevarat) nu este nevoie sa pui chiar numele tau. Atentie, punand orice altceva inafara de numele tau nu iti va da un caracter anonim. Desi nu vei fi "descoperit" printr-un singur /whois (comanda cu care poti vedea informatii despre un anumit user), conexiunea ta poate fi usor aflata. Dar e recomandat sa pui un nume oarecare pentru a evita orice conflict inutil. Nickname-ul este pseudonimul cu care tu intri pe reteaua IRC. De obicei, un Nickname nu poate fi mai lung de 9 caractere, si nici nu poate contine spatii , sau anumite semne (ex: & % # @ ! ~ * etc... ). Totusi, in lista canalelor vei vedea unele nick-uri (prescurtare de la nickname) cu un @ in fata (ex: @philZman). Acesta inseamna ca userul este operator, ceea ce ii ofera posibilitatea de a controla canalul . Un operator poate scoate afara un anumit user si ii poate pune interdictie lui, sau chiar tuturor userilor de la un ISP (Internet Service Provider). Interdictia se cheama BAN, iar un Ban poate fi dat chiar si pe hostul unei tari intregi (ex: *!*@*.ro - pentru Romania). Dar aceste lucruri le vei invata pe parcurs, tot ce trebuie acum sa stii este strictul necesar pentru a te putea conecta.De asemenea este bine de stiut ca pe majoritatea canalelor(de fapt doar pe cele inregistrate), se afla diferiti boti(roboti) pusi la dispozitie de catre serverele de IRC. Astfel, pe Undernet si pe serverele de tip undernet se afla botul "X", iar pe cele de tip DalNet, "Chanserv,NickServ, etc). Cu ajutorul acestor boti se poate controla mult mai bine traficul si [persoanele de pe canal, inregistrarea de nick-uri (doar pe DalNet), protejare, etc.La Alternative Nickname trebuie sa pui alt nick, pe care il vei avea daca cel pus la Nickname nu este disponibil. Cand un Nick nu este disponibil inseamna ca altcineva il foloseste. La adresa de e-mail , poti pune ori o adresa aiurea, ori propria ta adresa. Restul optiunilor gen "Local Address" sau "IP" trebuie lasate in pace pentru ca sunt mai complicate.
Acum, Undernet este reteaua de IRC pe care o recomandam. Aici ne poti gasi si pe noi. In fereastra "Status" scrie exact asa :
/server eu.undernet.org 6667

sau
/server us.undernet.org 6667
aceaste comanzi te vor conecta la un server oarecare (de fapt de va conecta pe cel mai liber server din aceasta retea ) de pe lista de servere din Europa (eu = Europe) sau la cea din Statele Unite (us = United States). Daca nici una nu iti merge , atunci incearca urmatoarele servere. Tine cont ca serverul trebuie pus intre "/server" si "6667" (portul). De exemplu :
/server "aici serverul" 6667 ( fara ghilimele )
Iata o lista cu servere :

paris.fr.eu.undernet.org
flanders.be.eu.undernet.org
amsterdam.nl.eu.undernet.org
ann-arbor.mi.us.undernet.org
mclean.va.us.undernet.org
vancouver.bc.ca.undernet.org
washington.dc.us.undernet.org
los-angeles.ca.us.undernet.org
gothenburg.se.eu.undernet.org
diemen.nl.eu.undernet.org
london.uk.eu.undernet.org
diemen.nl.eu.undernet.org
oslo.no.eu.undernet.org



Aceasta nu este lista completa cu serverele de undernet. In mIRC, puteti gasi lista in File / Options / Connect la "IRC Servers".
Daca v-ati conectat, scrieti doar :

/join #romania

Acum puteti da de noi. Pentru a intra pe orice alt canal poti folosi comanda /join "numele canalului" . Pentru un ajutor detaliat in domeniul IRC-ului, poti vizita canalele #irc_help , #mirc , #cservice (pentru inregistrarea de canale si comenzile botului X) iar in aceste canale, daca va fi nevoie, vei gasi informatii despre alte canale menite sa te ajute pentru o anumita problema.


Web site designed by Overlord
Copyright © 2002-2003 mircx . All rights reserved